čtvrtek 11. února 2016

Hudba v duši

Abyste neměli pocit, že tu jen trpím (ač si za to můžu sama), napsala bych něco málo i o některých z předmětů a jejich závěrečných "pracích".


Tak například mým asi nejoblíbenějším předmětem byl jeden z těch anglických - analyzování hudebních videí (klipů?). Nebudu zacházet do podrobností, neb zase tak dobrá v tom nejsem a stejně by vás to asi nebavilo (pokud ano, klidně vám zašlu teorii s níž jsme pracovali); spíš jsem si říkala, že vám sem pro odlehčení přidám videa, která si mí spolužáci vybrali, protože jsou buď hodně zajímavá nebo dost vtipná... a pokud by vás ta analýza přece jen zajímala, přepošlu vám svoje poznámky, byť je nemám ke všemu.

První týden (8. 1.) jsme měli presentaci tři (to bylo dobré, to jsme ještě stíhala :D ).
Dota: Zimmer (Alexander) - pro ty z vás, co neumí německy: paní měla v pokoji mouchu a ta moucha ji děsila, ale nakonec si paní na mouchu asi zvykla... bzzz bzzz?

Sekai no Owari: SOS (Cami) - SOS = sound of silence? ~^__^~

Lindsey Stirling ft. Lzzy Hale: Shatter Me (já) - pro ty z vás, co nevědí, Lindsey je ta houslistka, její videa většinou nemívají vokály.

Další týden (15. 1.) jsme viděli čtyři videa:
Malika Ayane: Senza Fare Sul Serio (Cezare) - název znamená něco jako "brát to (moc?) vážně" a mělo by to být o tom, jak je (její?) život monotónní a jak se jí to nelíbí

Kris Allen: Live Like We're Dying (Rio)

Shawn Mendes: Stitches (Jessi)

Rihanna: American Oxygen (Juki)

A poslední týden (22. 1.) jsme viděli tři videa.
Bunkface: Darah muda (Liana) - název znamená indonésky "mladá krev" a hlavní zpěvák napsal tu písničku pro svou přítelkyni (manželku - viděli jste tam tu svatbu, ne?)

Equilibrium: Wirtshaus Gaudi (Tuomas) - taková veselá vtipná metalová (Ano!) písnička o pivě

謝安琪 /Kay Tse/: 雞蛋與羔羊 /Eggs or Lamb/ (Ivan) - tož, tohle je vlastně to video, kvůli kterému vám je všechny ukazuju. Ivan je z Hongkongu. Oficiálně je písnička inspirována filmem 12 let v řetězech. Neoficiálně se pravděpodobně dotýká problémů mezi Hongkongem a Čínou a jelikož byla vydána den předtím, stala se tak nějak theme-song protestů z 1. 7. 2014. Celá tady ta Asie je tak daleko, že si vůbec nejsem jistá, jestli jsem o nich tehdy slyšela, rozhodně jsem je ale neudržela na dost dlouho... Anyway, Čína... :/

Kromě možných politických podtextů jsme ve videích (všech) zkoumali použití barev, efektů (slow-mo atp.), opakování, prostředí (střídání studia a exteriéru), použití live-záběrů, jak hudba/slova (ne)spolupracují s obrazem a různé jiné symboliky. Bylo by to na dlouho...

Žádné komentáře:

Okomentovat