čtvrtek 11. února 2016

Odraz pekla

Bylo nebylo, žila byla jednou jedna malá rjúgakuseika, no, zase tak malá nebyla, ale pšššš, a ta udělala tu zásadní chybu, že podcenila nebo možná lépe nedocenila způsob, jakým fungují předměty na její japonské univerzitě.

Totiž, to vám bylo tak. Na počátku byla nějaká slova o esejích, presentacích, případně testech... jenže nikdo netušil, že zatímco doma nastane po Vánocích prostě jen zkouškové, na KjóSan nastanou dva týdny, kdy se chodí normálně do školy, odevzdávají se eseje, presentují presentace (co by se s nimi taky dělalo jiného) a píší se testy. A teprve potom začne opravdové zkouškové, ve kterém, jste-li rjúgakusei, už moc testů doopravdy nemáte.
A tak si představte takový ten nebetyčný stresující spěch, kdy dopisujete diplomku (ano, někteří z vás jistě musí zapojit představivost, zatímco jiní jen zavzpomínají, což?), kdy spíte čtyři hodiny denně (protože už tecuju prostě nedáváte), snídáte čokoládu, obědváte čokoládu, večeříte čokoládu, mezitím se cpete čokoládou (pokud tedy máte ještě chuť něco jíst) a zapíjíte to něčím sladkým, protože jinak by se vám zastavil mozek... s tím rozdílem, že nemáte jeden termín, ale asi milion na každý den po sobě. Sotva skončí jedno malé peklo, začne druhé. A takhle furt dokola celé dva týdny... kdo potřebuje hořící vozy?
To jen tak, jak se občas ptáváte, jestli tu kromě party a turistiky dělám ještě něco jiného... :D Dělám. Spoustu esejů a prezentací jsem napsala již během semestru, ale když se všichni vyučující rozhodnou, že závěrečný test bude ten stejný den, co závěrečná prezentace z jiného předmětu - jo a nezapomeňte na esej, tu chci vytištěnou, ne přece mi to nebudete posílat přes mail, vždyť to by ušetřilo papír, tak začíná legrace...
Nestěžuju si, chyba v time-managementu je na mé straně... a zvládla jsem to, více-méně (nestihla jsem se naučit na dva fakt těžké předměty)... a většina z těch věcí byla i docela zábavná, jen už napříště budu vědět, co ta slova v těch sylabech znamenají doopravdy. Na druhou stranu, ty eseje byly docela dobré - snazší než u nás, většina z nich byla spíš takový report z toho, co jsme probrali nebo trošku detailněji rozebrané to, nač jsme dělali presentaci... a nikdo nechtěl citace... o.O Však víte, citace! Stejně jsem jim tam nějaké nastrkala, protože esej bez citací... ugh... :D
Ale pak přišel pátek a po pátku už jen pondělí s posledním školním dnem s testem... a vše co zbylo byl jeden test ve zkouškovém (1. února) a dva eseje k dopsání až do posledního dne zkouškového (12. 2.) a jeden z nich už je skoro hotový.

Žádné komentáře:

Okomentovat